Ane Brun & Valery Gergiev

I fredags var jag i Berwaldhallen i Stockholm för att lyssna på konserten med Ane Brun, Radiosymfonikerna och Hans Ek. En konsert med oändligt mycket möjligheter kändes det som innan… O så fyller dirigenten (och polarpris-mottagaren) Valery Gergiev 60 år idag.

Ane Brun i BerwaldhallenKonserten med Ane ligger nu ute på Sveriges Radios hemsida. Väl värd en lyssning! Massa fina orkestertolkningar (tillsammans med Anes band) av en spännande artists låtkatalog… Det var min första konsert med henne, och hon svarade verkligen upp till förväntningarna! Bra låtskrivare, stark artist och fin sångerska och musiker. Man är onekligen lite avundsjuk på Hans Ek som fått samarbeta med henne och ta fram denna spännande konserten! Men han är ju helt rätt människa att göra det, så det e bara att gratulera. Den skitdåliga bilden är väl inte direkt representativ, men… Den är iallafall från konserten. O Ane är i mitten. Tjo. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/186728?programid=3765

Får väl erkänna att jag satt o väntade på Björk-covern fr Polarpris-utdelningen ungefär hela konserten. Och det gjorde jag inte för gäves. Som sista extranummer hörde man den välkända cello-melodin fr Björks originalversion… Annan höjdpunkt var Eks arr på Monteverdi som Ane satt text till… OJ. Direktlänk till den delen på konserten här:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/186728?programid=3765&t=2157 

gergiev & stravinskySen var det dirigenten Gergiev, ja. Grattis på födelsedagen! En work-a-holic av guds nåde, men ofta en helt otrolig konstnär! Hans inspelning på Våroffer (Stravinskys legendariska verk) är fortfarande min favorit (även om Dudamel och Salonen ligger bra till också). Lyssna här:
Orchestra of the Kirov Opera, St. Petersburg & Valery Gergiev – Stravinsky: The Rite of Spring / Scriabin: The Poem of Ecstasy

Ska se honom i Stockholm efter sommaren i ett program med enbart Stravinsky. En RIKTIG höjdpunkt på årets Östersjö-festival! Programmet till festivalen hittar du här:
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3429

Inser att jag tycker att Berwaldhallen är en av de mest intressanta arbetsplasterna man kan ha! Och därför kan jag otroligt stolt meddela att jag ska tillbaka som dirigent även säsongen 2013/14! Två Nalle-konserter blir det. Så hugg närmsta unge (med tillhörande Nalle) och kom!

Dirigent, KonserterInga kommentarer