Lyssningstips i höstmörkret…

Jaaa, det var ju ett tag sen som det pushades för musik, så nu e det dags igen! Kanske hittar du nya tonsättare eller musiker som du inte kände till sen innan? Försöker blanda på så friskt jag kan. Åtminstone inom ramen för vad jag gillar. Det visade sig för övrigt bli två svenskar och två m isländska kopplingar. Grymt bra musik levereras från Norden, minsann!

Klicka på bilderna för att länkas till Spotify.

Jacob Karlzon (jazzpianist. Fast jag vet att han hatar den titeln)

Ett av mina första riktiga ”konstnärliga” arr/bearbetningar jag gjorde när jag gick på Musikhögskolan var en version av Jacobs FLOWERS FROM THE SKY. Jag skrev för  honom och Helsingborgs Symfoniorkester. Ett för mig stort möte med en fantastisk musiker!

Jacobs skiva med improvisationer över Ravels musik är OTROLIG:

TOK-succén BIG PICTURE med sin grupp Jacob Karlzon 3:

Och nya skivan MORE:


Tobias Broström (klassisk tonsättare)

Här har ni ett av hans senaste verk, cellokonserten för Mats Rondin.

Vill man ha mer rytmer, sväng och olika grupper av slagverk så är skivan ARENA ett tips. Lyssna på första satsen ur hans verk FACES (Spotify):

Till sist, hans trumpetkonsert! En kombination av min barndomsidol på trumpet (Håkan Hardenberger), fantastisk orkestermusik och otroligt häftiga datoreffekter gör LUCERNARIS till en magisk lyssning:


Jónsi

Nytt för mig. Sångaren i Sigur Ros. Fantastiskt… Återkommer med varför jag ramlade in i detta… Tills dess: Första spåret för glada dagar. Sista spåret för regniga dagar.


Edda Magnason

Undrar om det ens e lagligt att rekommendera musik såhär sent..? Vet inte, men denna skivan jag jag lyssnat en hel del på på sistone: Med sig har hon bl a de Malmöbaserade musikerna Tomas Ebrelius och Martin Eriksson.


Nu ska jag arra vidare på en Krister Jonsson-låt till konserten i Tromsö i november. Och kväll tittar jag på genrep på Wermland Opera, konsertversion av I Masnadieri, opera av Verdi. Aldrig hört förr. Spännande!

UncategorizedInga kommentarer