En KULT-vecka senare

Oj. En vecka senare har vi gjort det som vi själva inte ens trodde var möjligt. Att repa och spela in en och en halv timmes musik med stor orkester. Det vi kanske inte tog med i tanken fullt ut var vilken ensemble vi var lyckliga att ha med oss under veckan. Ge mig ett ”hell yeah!” för Sveriges Radios Symfoniorkester!

Svårt att veta fullt ut hur man förbereder sig för en vecka som detta. Jag har ju aldrig gjort något i denna omfattningen förut. Jag har orkestrerat musik i 10 år. Jag har dirigerat nästan lika länge. Men nu skulle jag göra båda i ett väldigt omfattande projekt. Steg nummer ett blir ju att försöka komma på allt som kan gå snett. Hade vi varit i Hollywood hade det funnits en copyist som bara suttit och varit stand by på alla eventuella problem med noterna. Men nu är vi i Sverige, och jag hade själv ansvar för att varenda not var korrekt. Så under hela veckan hade jag följande lilla krypin stand by vid eventuella kriser.

Emergency orchestrating cornerInte värst charmigt, men OM krisen skulle vara framme så måste det vara så nära som möjligt. PÅ scen hade varit precis lite för mycket risk (eftersom datorer faktiskt låter) men precis utanför dörren stod den. Den användes dock väldigt lite, vilket ju är skönt. Det finns tillräckligt att göra iallafall en sån här vecka.

Även tekniskt var det en hel del att styra upp. Bara alla mickar och hörlurar till orkestern krävde en hel del extra personal.

Största ensemblen vi spelade in var 80 personer och den minsta var 2 personer. Alla spelade otroligt från första stund. Och hastigheten som vi satte låtar på (från första repton till helt inspelad) var stundtals makalös. Och samtidigt fullständigt nödvändig med tanke på mängden musik vi tagit med oss! :)

Utsikt från inspelningsrummetBilden är tagen från inspelningsrummet på Berwaldhallen. Där finns det tv-monitorer, mixerbord, datorer och ett stort fönster m utsikt mot konsertsalen. Monitorn till vänster visar dirigenten (som vid fototillfället stod bakom kameran istället för på pulten), den i mitten en bild över hela scenen och den till höger visade nån datorskärm m info om inspelningen. Här inne satt mina två kompanjoner under inspelningen, nämligen Ola Salo (i egenskap av kompositör) och Jan B Larsson (i egenskap av producent). Nedan en bild på mixerbordet också. Många knappar blir det…

Berwaldhallens mixerbordChefen över mixerbordet (och en mycket trevlig person f ö) heter Ulf Östling. Till sist hade vi Erland Von Heijne (i andra sammanhang kallad ”enmansbandet Erland”) som hjälpte till att hålla koll på de musikbakgrunder som vi stundtals skulle interagera med.

Veckan har fortlöpt helt otroligt väl. MYCKET tack vare orkesterns förmåga att snabbt som ögat skapa musik och spela otroligt inspirerat med stycken som de aldrig spelat eller hört innan. Och vips visade sig vårt omöjliga schema vara fullt genomförbart! Så om någon radiosymfoniker läser detta kan jag än en gång bara säga: TACK!

Nu är man ju bara otroligt nyfiken på att höra resultatet efter diverse editeringar osv som ska ske de närmsta veckorna. Och sen ska vi till Radiokören och fortsätta jakten på KULT!

Okategoriserade2 Kommentarer